Je eigen geheugen verbeteren.

introductie

Op deze pagina wil ik uitleggen, hoe je zelf je geheugen kan trainen. Daarvoor verwijs ik naar verschillende plekken in de blog. Op die manier kan ik schrijven wat me van dag tot dag bezig houdt en toch een structuur scheppen die toegankelijk is voor buitenstaanders.
Ook kunt u zich inschrijven voor de introductiecursus, die begin 2016 gegeven zal worden.

Drie basistechnieken

Wie je ook ben en wat ook je achtergrond is, je kunt je geheugen verbeteren. Je hoeft niet hoogbegaafd te zijn of zelfs maar slim. Er is geen direct verband tussen intelligentie en kracht van het geheugen. Sterker nog er zijn voorbeelden van enorme geheugenprestaties door minder begaafden.
Dus wellicht heb je wel een fantastisch geheugen.
Wat je wel nodig hebt is een beetje fantasie, creativiteit en .....
deze drie praktische basistechnieken:

1. Beeldend associeren (Wat is het?)
2. de 'Reis' (Mijn uitleg van de Reis, of de Loci methode, Andi Bell, BBC Documentaire Get Smart)
3. Coderen. (Uitleg, Nederlands Initiaal systeem, Ben systeem)

In verschillende combinaties, kun je deze technieken gebruiken om specifieke dingen erg makkelijk te leren.

Vervolgens is er nog de S.H.I.T. methode. Deze heb ik bedacht om dingen uit het middentermijn geheugen (wat je met bovenstaande technieken aanzienlijk verbetert) over te brengen naar het langetermijn geheugen.
Ook ga ik in op praktische methoden om 'gewone' dingen te onthouden. Topografie, spelling, gezichten, een andere taal.. Noem maar op.

Ik raad je aan om de links te volgen, die achter de technieken staan. Ze leiden naar berichten, die betrekking hebben op deze technieken en oefeningen bevatten om direct aan de slag te gaan.
Door te zoeken op de bijbehorende labels, krijg je nog meer informatie.
Je zult leren hoe je geheugen werkt. Leertips krijgen en nog veel meer.

Ik heb gemerkt dat door iets heel specifiek kaarten te trainen, mijn geheugen voor alle 'gewone' dingen enorm is verbeterd. Het maakt dus niet veel uit wat je doet, als je maar traint.
En je zult van alles kunnen onthouden: pincodes, de tafels, wachtwoorden, telefoonnummers, gezichten, waar je sleutels zijn.

Laatst was ik mijn jas kwijt (ik ben een warhoofd). Ik dacht even na en wist precies waar hij was. Ik had hem 3 dagen geleden, 150 km verderop aan de kapstok gehangen. Tja.. Dan heb je daar niet veel aan, maar het geeft wel aan, dat geheugentraining werkt. Nu nog mindfullness, zodat ik mijn jas in de eerste plaats niet vergeet.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten