zaterdag 7 september 2013

Instant Breinreis - Alphabetzoo (26)

De ABC-Zoo is mijn eigen vinding.
Het idee van de ABC Zoo is dat alle dieren zo uniek mogelijk gekozen zijn, allemaal een unieke eigenschap en leefomgeving hebben. Er hoort dus een verhaal bij om een band te krijgen met de Zoo.
Dit maakt de investering in tijd iets groter dan de andere Instant Breinreis: het Nummer-Vorm-Systeem.

Reizen door de ABCZoo

Je staat voor een ouderwetse dierentuin. Je ziet een prachtige ijzeren boog, met de letters "ABCZoo".  Als je onder de boog doorloopt, is het direct duidelijk:
"Dit is geen gewone dierentuin!"

Normaal kom je in een dierentuin eerst op een plein, waar je mag kiezen waar je heen gaat. Op de bordjes staat iets als: "Naar de apen" of "Reptielenhuis". Je kiest dan zelf waar je het eerst heen gaat.

Het eerste wat opvalt: in de ABC-Zoo heb je geen bordjes. Er is één lang slingerend pad met maar aan één  kant kooien, verblijven, aquaria en terrariums (or terraria, maar dat staat zo raria).
Het tweede wat opvalt is dat niemand in de ABCZoo je iets te verkopen in de vorm van sullige souvenirs of flitsende foto's.
Bij de ingang lees je over het unieke concept van de ABCZoo, namelijk dat je op bezoek kan IN de leefomgeving van de dieren. Alleen weet je van te voren niet waar je op bezoek gaat. Het is dus echt voor mensen die durven. Maar daarover later meer.

De eerste kooien

Bij de eerste kooi valt je direct iets op.
Bij de kooi staat geen beschrijving van het dier, alleen zijn beginletter en naam.
Op het bordje bij de eerste kooi staat: "A Aap".

Het dier doet alles wat jij doet. De aap zit in een verblijf waar hij lekker kan slingeren. Aan banden en touwen.. Hij aapt zijn bezoeker na en de bezoeker wordt ook geacht aan de banden te slingeren of op zijn minst even te schommelen.

Als je verder loopt zie je een "B Beer". Deze dansende beer in een tutu en kleine witte schoentjes danst met iedere bezoeker.




Bij de "C" blijkt pas echt hoe bijzonder deze dierentuin is.
Vol verbazing staar je naar de Cycloop! Een metershoge reus met maar een oog.

De cycloop staart bijziend terug. Hij is continu op zoek naar zijn bril (met het ene glas) en vraagt bezoekers mee te zoeken.
Maar nu weet je het: je kunt in deze dierentuin ECHT ALLES verwachten.

Het volgende hok bevat een Dodo of een Dinosaurus of een Draak of een Das, een Dolfijn of....


Zelf de dierentuin vullen

Nu is het de bedoeling, dat je zelf de dierentuin vult met dieren die jij leuk of interessant vind, met eigenschappen die bijzonder zijn en een voorwerp, dat past bij het dier of de eigenschap. (Zo heeft de aap een autoband, de beer een tutu en de cycloop een bril).
Probeer je ook een beeld te vormen van de kooi, het aquarium of terrarium. Is het groot, klein, gemiddeld. Is er iets bijzonders in het hok te vinden naast het voorwerp en het dier?
Richt het in met dingen die voor jou kloppen.

Sommige letters zijn best lastig, daarom heb ik een aantal suggesties hieronder gegeven. Bij veel letters staan meer dieren/eigenschappen. Kies het dier en de eigenschap die jij de leukste combinatie vind geven. Maak ook je dieren zo verschillend van elkaar als maar kan.

Dat is even puzzelen.
Kies je bij de C de clownvis, kies dan niet de X-ray Tetra. Allebei zijn vissen en veel associaties zullen hetzelfde zijn. Zo ook voor de Inktvis en de Octopus. De IJsbeer kan bij de Y en bij de I.
Ik zou hem om die reden niet gebruiken, tenzij je een zeer sterke voorkeur voor het een of ander hebt.

Begin met de probleemletters, waarvoor het minst makkelijk een dier te vinden is: de U M, de G, J, C, X en Y. Kies daar gewoon de optie die je het meest aanspreekt.
Kies dan bij makkelijkere letters opties die je het meest aanspreken, tenzij je een dier kiest dat erg op een ander dier lijkt. Leeuw en Tijger of Jaguar lijken op elkaar. Daarom heb ik bij de L een Lama.
Weet je iets over dieren, of heb je een associatie: gebruik deze dan om het beeld aan te kleden.
Ik koos vol vertrouwen de Lama, omdat ik vermoedde dat ik wel wat leuks van dat spugen kon maken. Een bezoeker ondergespuugd zien is vermakelijk en raakt voor mij een emotionele snaar, want ik heb een gruwelijke hekel aan spuug. Doordat ik geen leeuw had, kon een Jaguar bij de J.

Suggesties:


letterdiereigenschapvoorwerp
AAap, Adder, Arend, aardvarken, Ankylosaurus
BBeer, Buizerd,Bever, Bidsprinkhaan, Bij, Bladluis, Bison, Basilisk
CClownvis, Cavia, Cheeta, Cycloop, Centaur, Cerberus, Chimpansee
DDas, Dolfijn, Dodo, Dwergnijlpaard, Dinosaurus, Dimetrodon, Draak
EEgel, Eend, Eekhoorn, Eland, Ezel, Emoe, Eenhoorn
FFlamingo, Fret, Feniks, Fazant, Faun
GGiraf, Gier, Gnoe, Gans, Gorilla, Gremlin, Griffioen, Gekko, Goudvis
HHert, Hyena, Hamster, Hond, Haai, Harpij, Havik
IInktvis, IJsbeer
JJaguar, Jachtluipaard, Jörmgandr (Midgaardslang)
KKameleon, Kangoeroe, Kameel, Kanarie, Kat, Konijn, Kalkoen, Kip, Krokodil, Koe, Kraken, Kolibri
LLeeuw, Lynx, Lama, Loch Ness Monster
MMaki,Minotaurus, Manticore, Medusa, Meerkat (stokstaartje), Meikever, Medusaster (soort zeester), Meerkoet, Mus, Mug
NNijlpaard, Neushoorn, Naga, 
OOlifant, Otter, Ooievaar, Okapi, Oester, Oktopus
PPapegaai, Panda, Paard, Pegasus, Pinguin, Pterodactylus
QQuokka, Quetzal (visje) Quetzalcoatl (gevederde slang), Quetzalcoatlus (pterosaurier)
(Tip: zoek de quokka op met Google Image Search.. Ze staan bekend om hun ontzettend vriendelijke uiterlijk. Zozeer zelfs, dat vrijwel alleen hun kop wordt gefotografeerd. Het is een klein soort kangoeroe. Tien tegen een, dat je dat niet meer vergeet.)
Lukt het echt niet om iets bij de Q te vinden, maak er dan een leeg hok van. Da's ook uniek!
RRat, Ratelslang, Ree, Rendier, Roadrunner (renkoekoek), rog, roodborst, ringstaartMaki, Rhesus-aap
SSlang,Slak, Specht, stegosaurus, schaap, sleipnir (8 benig paard) stier, stokstaartje, struisvogel
TTijger, Teek, T-rex, Triceratops, Tuimelaar (dolfijn)
UUil
VVlinder, Vliegende Hond, Vleermuis, Varken, Vos
WWalvis, Wallabi, Walrus, Wrattenzwijn (pumba), Wolf
XXiaosaurus,xray-tetra
YYak, IJsbeer,Yeti
ZZebra, Zeepaardje, Zeester, Zeehond,Zeemeermin, Zaagvis, 

Van de ene kooi naar de andere

Normaal is een ketting maken van informatie (linken) niet handig. Ik geef dat juist aan als onbetrouwbare methode die vaak wordt toegepast en fout gaat.
Hier kan het je zeker helpen. Dit is een breinreis en dan mag het! Je hebt al een systeem om alles te onthouden, dit is alleen versterking.

Kijk goed rond in je dierentuin en kijk wat je opvalt.
Zo staat mijn Lama naast de Minotaurus. Het helpt mij te bedenken dat je vanaf de Lama het Labyrinth van de Minotaurus al kan zien. Ook reageert de Lama op de Minotaurus door te spugen tegen het glas. Het viel me ook op dat de Haai en Inktvis allebei in een aquarium zitten. Da's handig.. Ze zitten naast elkaar, dus er kan 1 gebouw zijn, met twee tanks. Misschien reageert de inktvis ook wel op de haai door een wolk inkt te spuiten als deze in beeld komt.
Het Nijlpaard en de Olifant zitten ook naast elkaar, makkelijk te onthouden allebei dikhuiden.

Probeer een week lang, iedere dag een tripje door je zoo te maken. Maak een spiekbriefje, zoals hierboven. Probeer de eerste drie dagen iets meer in te vullen van eigenschappen, voorwerpen, omgeving en gewoontes. Daarna maak je de trip heen en dan weer terug en vult in wat je invalt.
De meeste mensen kunnen het alfabet niet achteruit opzeggen met enige snelheid. Na herhaaldelijk in gedachten door je zoo lopen, zul je merken dat dit geen enkel probleem meer is.

Bezoekers

Bezoekers van de dierentuin zijn bijvoorbeeld mensen die je moet onthouden, of dingen. Deze stop je in het hok van de beesten. Met alle gevolgen van dien. Die gevolgen zijn gerelateerd aan wat voor jou eigenschappen van het dier zijn.

Stop ik een Auto bij de aap, dan zal deze proberen erin te rijden als een mens (Naapen). Stop ik de auto bij de beer, dan zal hij ermee dansen. De Cycloop zal hem bijziend aanstaren en beleefd vragen of hij wil helpen zoeken naar zijn bril. In mijn fantasie antwoord een auto dan vaak met: "toet!".
De uitgestorven Dodo, zal de auto gebruiken om zo snel mogelijk uit te sterven.

Dit beeld zal je helpen de informatie terug te vinden.
Laat niet al je bezoekers verscheuren door wilde dieren, dan werkt je dierentuin niet.
Het is indrukwekkend, maar niet specifiek genoeg.

Coahing

Valt dit je zwaar en ben je na een week geen spat verder? Dan kun je je aanmelden voor de Locatie-les. Heb ik genoeg applicanten, dan organiseer ik er weer een.
In deze les leer je een eigen Breinreis te maken, erna komt een coachingstraject, waarbij ik je help met de verschillende dingen die je tegenkomt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten